Een opmerkelijk openhartig portret over een wereldberoemde Limburgse operazanger en zijn echtgenote. Volgens veel deskundigen is zanger John Bröcheler (1945) ongetwijfeld “Nederlands beste bariton”met een bijzonder nationaal en internationaal oeuvre. Geboren en getogen in Vaals vierde hij als operazanger grote triomfen op internationale podia in o.a. San Diego, Los Angeles, Toronto, New York, Australië, Milaan, Parijs en München. Zijn “thuishaven” was De Nederlandse Opera in Amsterdam, waar hij vooral in de jaren 1970 tot en met 2004 meer dan 20 operarollen voor zijn rekening nam. Hij werd in Amsterdam zelfs de huisbariton genoemd. Zijn talent en discipline zorgde dat hij een Limburger met wereldfaam werd.
De stem van mijn vader
Regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten maakten in de jaren 2005 tot en met 2010 heel wat opnamen van John Bröcheler op de Limburgse podia en later zou blijken: unieke opnamen. In die jaren nam hij ook afscheid van de grote internationale tournees. Het reizen en vooral ook de spanning van optredens hoefden van hem niet meer zo nodig. John zelf zegt: “Het zingen is natuurlijk een hele ontwikkeling geweest. Als mensen het altijd hebben over talent zeggen ze dat ik die stem van God heb gekregen. Nee hoor, die stem heb ik van mijn vader gekregen.” Daar zit absoluut een genetische kern van waarheid in. Vader Rud was in Vaals kleermaker en zanger met een buitengewoon prachtige stem van nature en oom Casper bouwde een internationale zangcarrière op.
Opmerkelijk herstel van een herseninfarct
In 2018 werd John Bröcheler getroffen door een herseninfarct. Voor ieder mens een ramp, maar zeker voor deze Limburgse bariton, die met zijn stem wereldvermaardheid verwierf. Spraak, zangstem en fysieke mobiliteit waren ernstig aangetast door het infarct. Het niet “zomaar accepteren van wat hem overkwam”, een enorm doorzettingsvermogen, logopedie en fysiotherapie zorgden voor een opmerkelijk herstel. Spraakvermogen en zangstem werden stap voor stap verbeterd.
Buitengewoon openhartig
In de documentaire zijn John en echtgenote Leny buitengewoon openhartig. John vindt zijn vrouw een geweldige coach, die ook tijdens zijn carrière alle zaken wist te regelen. John zegt zelfs dat hij daardoor de kans kreeg om zich vrijwel uitsluitend met zingen bezig te houden. Ook na het infarct is Leny voor John de perfecte steun en toeverlaat en het is hartverwarmend te zien hoe beiden als maatjes door het leven gaan. In goede tijden en in moeilijke tijden. Het is ook knap van John dat hij zich na het infarct “klein weet te maken.”
IJzeren discipline
Een bejubelde wereldster krijgt online zangoefeningen van een oud- leerling, met als doel weer kracht in zijn stem te krijgen. Het doel is daarbij niet om ooit weer op te treden, maar de grenzen op te zoeken van mogelijkheden. Een belangrijke rol bij het revalideren speelt de ijzeren discipline van John. Een karaktereigenschap die hij ook had als zanger en die hem tot grote hoogte bracht. John verheugt zich op iedere dag dat hij leeft en voelt zich, ondanks de handicap, een tevreden mens
Uitzendingen op L1 tv
vrijdag 25 december 2020----- 10:25 uur
vrijdag 1 januari 2021----- 12:56 | 15:28 uur
zaterdag 2 januari 2021 ----16:00 | 18:30 uur
vrijdag 8 januari 2021 ----13:25 | 15:15 uur
***************************************************
Het kon niet uitblijven! Een vervolg op de door Maurice Nijsten geregisseerde zeer succesvolle serie “Daar is mijn vaderland”. De tv-serie, waarbij 13 bekende Limburgers bijzondere ontmoetingen hadden in hun geboorte- of woonplaats werd enige jaren geleden uitgezonden door L1. Zo leidde Beppie Kraft ons bijvoorbeeld rond in Maastricht, had Jack Vinders boeiende ontmoetingen in Kerkrade, Gé Reinders in Roermond, Camille Oostwegel in Valkenburg et cetera.
Hier is mijn vaderland
Regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten bedachten nu een nieuw format met als titel: “Hier is mijn vaderland.” Een 12- delige serie met als vaste presentator dochter Fabienne Nijsten, bekend van L1 tv. In de nieuwe serie speelt steeds een Limburgse gemeente de hoofdrol in de 25 minuten durende aflevering. Door het productieteam is er steeds kritisch gekeken welke gemeenten voor de serie in aanmerking zouden komen. Daarbij was het uitgangspunt vooral dat in die gemeente veel afwisseling is te vinden op het gebied van cultuur, verenigingsleven, opmerkelijke initiatieven, jong talent, muzikale items, het “eigene” et cetera. Waar mogelijk, zal zoveel mogelijk in de televisieserie het streekdialect een rol spelen. De diversiteit aan dialecten in de regio’s onderstreept het eigene nog eens en geeft een extra couleur locale aan het geheel.
Hoe meer televisiegenieke onderwerpen er zijn, hoe meer kans dat een gemeente in het format van de serie past. Inmiddels zijn de voorbereidingen afgerond en de opnames al begonnen in de eerste 6 gemeenten, waarop de makers het oog lieten vallen . Veel locatiebezoeken en gesprekken gingen daaraan vooraf en belangrijk voor het productieteam was natuurlijk de garantie voor een optimale medewerking van de deelnemende gemeenten.
De eerste 6…
In alfabetische volgorde zijn dat de volgende 6 gemeenten:
Beesel, Gulpen-Wittem, Meerssen, Nederweert, Roerdalen en Vaals. “Allemaal gemeenten die veel te bieden hebben om er een mooi afwisselend portret van te maken,” zegt regisseur Maurice Nijsten.” Binnenkort gaan we bekijken, welke de volgende 6 gemeenten worden van onze keuze. Daar beginnen de opnamen pas in 2020, dus er is ruim de tijd om zorgvuldig te oordelen welke andere gemeenten kunnen zorgen voor een mooi gevarieerd programma.”
Uitzendingen
Uitzendingen op L1 tv. van de eerste 6 delen zijn gepland in het najaar van 2020. De titel “Hier is mijn vaderland” is dan wel te bekijken met een knipoog naar “Daar is mijn vaderland”, maar het woord “Hier” heeft toch een duidelijke functie. Dat wordt duidelijk gemaakt per aflevering.
****************************************************************************************************8
Onder grote belangstelling ging zaterdagavond 15 december de 80 minuten documentaire “Hardy Mertens, grenzeloos!” in première in het Parkstad Limburg Theater in Kerkrade. In het voorprogramma werd er een miniconcert gegeven door fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide, waarbij werken van Hardy ten gehore werden gebracht. Een verrassend gastoptreden van Gé Reinders besloot het concert voor de pauze.
Na de pauze volgde de wereldpremière van de documentaire “Hardy Mertens, grenzeloos!” Het publiek was laaiend enthousiast en de film zal na televisie -uitzending nog vaak worden vertoond. Ongetwijfeld cultureel erfgoed van een wereldbekende Limburgse componist.
De televisieversie van 58 minuten wordt uitgezonden via L1 tv op Tweede Kerstdag om 12.00, 15.00 en 19.00 uur.
***********************************
Geboren en getogen in Nieuwenhagen woont in Kerkrade Hardy Mertens, componist en dirigent. Meer dan 150 composities van zijn hand worden wereldwijd uitgevoerd. Vooral symfonische blaasmuziek en ook kamermuziek vormen het belangrijkste repertoire.
Bijna 3 jaar hebben Maurice en Dénise Nijsten Hardy Mertens gevolgd, zowel in binnen- als buitenland. Openhartige gesprekken, prachtige concerten en een uitvoerige kijk in de keuken maken het portret compleet.
De film heeft een lengte van 80 minuten.
De avond begint met een kort concert van Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide onder leiding van Bart Deckers. Bij deze fanfare liggen de roots van Mertens. De fanfare speelt uiteraard werk van Hardy Mertens, met een speciaal gast-optreden van Gé Reinders.
Na de pauze gaat de documentaire in première.
Kaartjes zijn te koop via :
https://www.plt.nl/programma/hardy-mertens-grenzeloos/15-12-2018-20-00
*****************************************************************
In september is het 50 jaar geleden dat de KRO tv de eerste documentaire van Maurice Nijsten uitzond. Inmiddels zijn we meer dan 600 tv.producties ( opgeteld landelijk en regionaal) verder en is Maurice nog steeds actief, de laatste 20 jaren vooral voor L1 tv. Zo start binnenkort de uitzendingen van een nieuwe 15-delige natuurserie. In december verschijnt de documentaire: “Hardy Mertens, grenzeloos.” Een uitvoerige documentaire over een Limburger, waarvan de muziek wereldwijd wordt uitgevoerd. Filmmaker Maurice Nijsten reisde o.a. naar Singapore en Sardinië om Een zo een goed beeld te geven van de bescheiden componist/dirigent Hardy Mertens.
Een comité, bestaande uit Leo Hauben( hoofdredacteur L1 tv), Léon Frissen (oud gouverneur), Gert Geluk(adviseur programmering klassieke muziek) en Edmond Staal (Limburgs Landschap) hebben diverse festiviteiten georganiseerd op 23 september.
Zo zal er muziek uit de documentaires live worden gespeeld door een ensemble en verder is er een compilatie uit het oeuvre van natuur- en cultuurdocumentaires te zien. Leo Hauben gaat Maurice interviewen en er is een mogelijkheid om een wandeling te maken onder leiding van een gids van Stichting het Limburgs Landschap. Toegang gratis!
Festiviteiten op Zondag 23 september vanaf 12.30 uur in de Oude Pastorie te Beek.( Een schitterende locatie!!)
Liefst aanmelden via: NatuurlijkLImburg@L1.nl
*************************************************************************
Sander Seelen en Fabienne Nijsten maakten een tv.documentaire over Maurice Nijsten
Veel mensen kennen Fabienne Nijsten als presentator van o.a. het tv.nieuws en uitzendingen als Avondgasten. Op initiatief van de programmaleiding van L1 kreeg regisseur/cameraman Sander Seelen de opdracht om een documentaire te maken van vader en dochter. Dit in het kader van “Maurice Nijsten 50 jaar filmmaker.” In de documentaire neemt Fabienne haar vader mee naar allerlei locaties en vraagt hem “het hemd van het lijf.” De kijker krijgt zo een “kijkje in de keuken” door allerlei openhartige gesprekken. Natuurlijk ontbreekt echtgenote Dènise ook niet in de documentaire. Zij assisteert Maurice steeds bij opnamen en productiewerkzaamheden. Vader en dochter voor het eerst samen in een documentaire!
Te zien op L1 tv op o.a. 22 september 20.30 uur.( voor meer info zie www.L1.nl)
*******************************************************************
Ruim anderhalf jaar geleden startten de opnamen voor de documentaire "Hardy Mertens, grenzeloos!" Deze in het Limburgse Kerkrade woonachtige musicus is in de HaFa wereld zonder enige overdrijving een internationale grootheid. Als componist, gastdirigent en docent is hij o.a. werkzaam in Singapore, Hongkong, VS, Italië, Zwitserland en Spanje. En alsof dat nog niet genoeg is, geeft Hardy als docent aan het conservatorium in Tilburg lessen in HaFa directie. De in Nieuwenhagen geboren en getogen all round musicus Hardy Mertens zou je kunnen typeren als de "Jaap van Zweden" in de wereld van de blaasmuziek. Regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten zijn voor het maken van opnamen met Hardy meegereisd naar o.a. Singapore en Sardinië. Naar verwachting zal deze uiterst arbeidsintensieve documentaire gereed komen in het winterseizoen 2018/ 2019.
Op 3 september 2017 start op L1 televisie een nieuwe 15- delige serie "Natuurlijk Limburg." Ieder jaar is er gekozen voor een ander thema. Zo maakten we o.a. waterwandelingen, gingen we op de fiets, vlogen we met de luchtballon en maakten we lange afstandswandelingen. Deze keer gaan we in iedere uitzending met presentator Edmond Staal van Stichting het Limburgs Landschap op stap met een onderzoeker van het Natuurhistorisch Genootschap Limburg. Samen met de onderzoeker gaat Edmond in het terrein zoeken naar bijvoorbeeld vlinders, orchideeën, amfibieën, reptielen et cetera. In iedere uitzending staat dan ook een diersoort of een plantensoort centraal. Maar natuurlijk zijn er in elke aflevering ook allerlei andere dieren en planten te zien. In deze samenwerking tussen Stichting het Limburgs Landschap en het Natuurhistorisch Genootschap Limburg wordt duidelijk dat onderzoeksresultaten belangrijke adviezen zijn bij het beheer van een natuurgebied.
3 september |
Vlinders, en nog veel meer … natuurlijk. |
10 september |
Libellen, en nog veel meer … natuurlijk. |
17 september |
Planten, en nog veel meer … natuurlijk. |
24 september |
Reptielen, en nog veel meer … natuurlijk. |
1 oktober |
Vogels, en nog veel meer … natuurlijk. |
8 oktober |
Mossen, en nog veel meer … natuurlijk. |
15 oktober |
Orchideeën, en nog veel meer … natuurlijk. |
22 oktober |
Slakken, en nog veel meer … natuurlijk. |
29 oktober |
Amfibieën, en nog veel meer … natuurlijk. |
5 november |
Sprinkhanen, en nog veel meer … natuurlijk. |
19 november |
Zoogdieren, en nog veel meer … natuurlijk. |
26 november |
Onderaardse kalksteengroeven,en nog veel meer … natuurlijk. |
3 december |
Vissen, en nog veel meer … natuurlijk. |
10 december |
Paddenstoelen , en nog veel meer ... natuurlijk. |
17 december |
Onderzoek en beheer,en nog veel meer ... natuurlijk. |
********************************************************
Vanaf 2012 t/m mei 2017 volgden regisseur en programmamaker Maurice Nijsten met assistentie van Dénise Nijsten Beppie Kraft en haar man Pierre Knubben op allerlei locaties. Veel recente opnames van het laatste jaar t/m mei 2017 vormen de basis voor de 5 mini- documentaires, die in opdracht van L1 televisie werden samengesteld. Beppie Kraft als zangeres is, als gekroonde koningin van het Limburgse lied, niet meer weg te denken in onze provincie. De serie “Beppie anders” laat in zo’n 45 minuten ( 5 uitzendingen à 9 minuten) een compleet andere kant zien van Beppie de zangeres. Als echtgenote van Pierre Knubben t/m de vroegere zakelijk directeur van Marlstone.
Uitzendtijden:
17.17, 19.17, 22.17 uur (en verder op dagtelevisie, zie programmagids www.L1.nl)
Maandag: 19 juni 2017 Beppie anders- Een half jaar Spanje
Een half jaar Spanje en een half jaar Nederland zorgen ervoor dat Beppie genoeg energie blijft behouden en kan blijven optreden. (Ook na de grote concerten op het Vrijthof in juni 2017. ) Tijdens het half jaar in Spanje staat Pierre centraal. Ze delen dan hun dag in naar de wensen van Pierre. In het half jaar in eigen land begeleidt Pierre Beppie bij al haar optredens en afspraken.
*************************
Dinsdag: 20 juni 2017 Beppie anders- 50 jaar altijd samen
15 april 1967 trouwde Beppie Kraft met Pierre Knubben. Op 15 april 2017 was het dus 50 jaar geleden dat ze zijn getrouwd. Zij en vele anderen hebben er een onvergetelijke dag van gemaakt. Een mooie dankdienst in de Maastrichtse Annakerk en een feestavond met familie en vrienden zorgde ook nog eens voor een aantal verrassingen.
Woensdag: 21 juni 2017 Beppie anders- Beppie Kraft en Beppie Knubben
Naast zangeres was Beppie jarenlang zakelijk directeur van Marlstone en wel als Beppie Knubben. Beppie Kraft is ambassadeur van het Alzheimerfonds Limburg en zet zich daar zeer actief voor in. En dat doet ze vaker voor goede doelen. Het zakelijk talent erfde ze van haar beide grootmoeders.
**********************************
Donderdag 22 juni Beppie anders- Met de “Beppie-bus”
Al jaren gaan Beppie, Pierre en een aantal Limburgers na carnaval met de bus naar Oostenrijk voor een ski- wandelvakantie. Beppie is tijdens deze vakantie de reisleidster. Zij regelt niet alleen de bus, maar ook de kamers in het hotel, skipassen et cetera. Het is altijd een gezellige, sportieve trip naar Fieberbrunn en de trouwe deelnemers spreken al jaren over de “Beppie-bus.”
Vrijdag: 23 juni 2017 Beppie anders- Pierre, de stille kracht
Pierre is alles voor Beppie. Hij brengt Beppie naar alle locaties, geeft haar tips tijdens optredens en geeft positieve of opbouwende kritiek bij het inzingen van nieuwe liedjes in de studio. Maar ook zakelijk gezien geeft Pierre adviezen. Indertijd o.a. bij het kopen van aandelen van Marlstone en het kopen van een huis in Spanje.
*******************************************************
Een film van Maurice Nijsten
.
“Gé Reinders, de film”, een documentaire gemaakt door regisseur Maurice Nijsten met assistentie van Dénise Nijsten.
Het enthousiaste cineasten-paar heeft Gé de afgelopen zeven jaren gevolgd bij zijn uiteenlopende werkzaamheden. Hun film geeft een unieke kijk in het leven van deze Roermondse zanger. Bovendien komen allerlei mensen uit Gé’s omgeving aan het woord, zoals o.a. Youp van het Hek, Hardy Mertens, Syb van der Ploeg en Suzan Seegers.
De première van deze documentaire vond plaats op 2 april 2017 in Theater de Oranjerie in Roermond.
L1 tv zond de documentaire uit op 8 en 9 april 2017.
Zie: https://l1.bbvms.com/view/video/2784453.html
In de 15- delige televisieserie “Limburgs Landschap 85 jaar”, kijken we naar het verleden, het heden en de toekomst. Vaak onder de noemer: zo was het… zo is het nu. Natuurterreinen verbinden zijn van ‘levensbelang’ om natuur voor de toekomst veilig te stellen. Natuurontwikkeling en natuurherstel zijn pijlers om gebieden met elkaar te verbinden. In de serie kunnen we dat visualiseren door er ‘hink- stap- sprong’ door heen te gaan en zichtbaar te maken. Oogsten om te laten zien wat er in 85 jaar goed beheer en beleid is bereikt.
In iedere aflevering ontmoet presentator Edmond Staal een collega van het Limburgs Landschap . Het Limburgs Landschap zet zich in voor aankoop, bescherming en beheer van natuur. Beheermaatregelen zijn voor elk gebied anders.
We ontmoeten in iedere aflevering wandelaars, mensen die kunnen verwoorden wat hun in die streek zo aantrekt en waarom ze groen genieten bij Het Limburgs Landschap. Ontmoetingen met een echtpaar, een gezin met kinderen, een individu et cetera. Maurice en Dénise Nijsten filmden al meer dan 15 jaar door heel Limburg . Daardoor is er een unieke mogelijkheid om verleden en heden te vergelijken. Zo kunnen natuurherstel, natuurontwikkeling en beheer op overtuigende wijze in beeld worden gebracht. Natuurlijk is er ook oog voor flora en fauna. Op deze wijze ontstaat een zeer gevarieerde televisieserie die de kijker uitnodigt om zelf groen te gaan genieten.
*************************88888**************************************************
Gedurende een periode van 3 jaar maakten regisseur Maurice Nijsten uit Ulestraten, geassisteerd door Dénise Nijsten regelmatig opnamen van deze bekende Limburgse kunstenaar uit Sint-Geertruid. Sjef Hutschemakers werd in mei 85 jaar en is nog zeer actief met het maken van schilderijen, tekeningen en gebrandschilderde ramen. De kringloop in de natuur en het boerenleven zijn bekende thema’s in zijn werk, maar zeer zeker ook religieuze taferelen. Zo heeft hij o.a. 150 psalmen getekend en grote schilderijen vervaardigd met als onderwerp: “Neem uw kruis op en volg mij.” Een jaar geleden werden deze werken tentoongesteld in Klooster Wittem en de abdij van Rolduc.
Maurice en Dénise Nijsten maakten allerlei opnamen van het ontstaan van schilderijen en tekeningen en ze interviewden Sjef Hutschemakers, samen met Frans Tervoort.
Ter ere van de 85ste verjaardag van de kunstenaar wordt er op 20 augustus een overzichtstentoonstelling geopend in het museum “Het land van Valkenburg” met als titel “Sjef Hutschemakers en zijn vrienden”.In mei 2013 werd met de opnamen begonnen van een documentaire over de bekende Limburgse kunstenaar Sjef Hutschemakers.
Regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten maakte de 45 minuten durende documentaire : “Vandaag begint de toekomst”. Een documentaire over verleden, heden en toekomst van de volgelingen van Montfort. En die volgelingen vestigden zich in de 19e eeuw in Schimmert in Zuid- Limburg. Op 28 april 2016 was het 300 jaar geleden dat Montfort in Frankrijk stierf.
Op 2 november 2015 ging in Parkstad Limburg Theater in Heerlen de bijzondere en uitvoerige documentaire over zanger en theatermaker Jack Vinders in première. Over zijn leven, zijn werk, zijn passies, et cetera. Kortom een documentaire waarbij we ook de mens achter de artiest leren kennen.
Sinds 2011 maken we al opnamen voor dit uniek document. Op allerlei locaties volgden we Jack om een zo compleet mogelijk beeld te geven van deze veelzijdige artiest.
Vanaf 13 september start op L1 TV de nieuwe 15- delige televisieserie "Natuurlijk Limburg" met als thema: "Kasteel en landschap". Programmamaker- regisseur Maurice Nijsten, presentator Edmond Staal en Dénise Nijsten (productie/ geluid) maakten hiervoor de opnamen in 2014. In de serie is er niet alleen oog voor het kasteel, maar ook voor tuin, park en landschap in de omgeving. Een mooie combinatie van cultuurhistorie, landschap , flora en fauna. Uiteraard is er voor de serie een keuze gemaakt uit kastelen, gelegen in de hele provincie. Het project is ontstaan uit een samenwerking tussen Stichting het Limburgs Landschap, Stichting Limburgse kastelen, L1 televisie en Maurice Nijsten film- en televisieproducties. Uitzendtijden: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 en 17.00 uur.
foto: Marga Franssen
Dinsdag 5 november 2013 ging voor een talrijk publiek in het Parkstad Limburg Theater te Heerlen de film "Beppie en Pierre ... altied same" in première. Donderdag 7 november en zaterdag 9 november zond L1 televisie de film integraal uit.
De première in Heerlen werd door de vele bezoekers ontvangen als een buitengewoon fraai portret van Beppie en Pierre. Gouverneur Theo Bovens en echtgenote en burgemeester Onno Hoes van Maastricht spraken ook hun waardering uit voor dit uniek document.
Na afloop werd Maurice verrast door burgemeester Hans Schmidt van Meerssen met de Marsna- Erepenning van Verdiensten der gemeente Meerssen.
Inmiddels is de DVD van de documentaire te bestellen via de webshop van L1.
Zie: http://www.l1shop.nl/product/165
*************************************************************************
Vanaf 6 september 2013 start L1 televisie weer met de uitzendingen van een nieuwe 15- delige serie 'Natuurlijk Limburg'.
Landschap, cultuurhistorie, fauna en flora. Dat zijn de ingrediënten voor de televisieserie ”Natuurlijk Limburg”. En steeds weer gezien uit andere invalshoeken. De laatste jaren waren opnamen vanuit een luchtballon en waterwandelingen daarbij de uitgangspunten.
Natuurlijk Limburg 2013 laat zien dat het landschap in onze provincie een opvallend rijke historie kent. In alle bezochte gebieden bewijzen archeologische vondsten dat de inrichting van het landschap van oudsher (letterlijk!) mensenwerk is. In iedere aflevering is er dan ook een item, dat het door Edmond Staal bezochte gebied in een historisch kader plaatst.
Uitzendtijden L1televisie:
vrijdag: 19.00, 21.00, 22.00 en 23.00 uur
zondag: 12.30, 14.30 en 16.30 uur
De lengte per aflevering is 25 minuten
Een aantal afleveringen die reeds eerder zijn uitgezonden zijn terug te kijken op: www.L1.nl/natuurlijklimburg
********************************************
Een documentaire, die Beppie Kraft en haar echtgenoot Pierre ruim drie jaar volgt. Een exclusieve kijk achter de schermen bij optredens, bij het produceren van een nieuwe cd, bij het maken van videoclips maar vooral ook bij het leven van alledag. In dit portret leren we de echte Beppie kennen en haar man Pierre is zelfs voor het eerst prominent in beeld. Hij is normaal wars van publiciteit maar tijdens de vele draaidagen wordt duidelijk dat Pierre de steun en toeverlaat is voor Beppie.
In de documentaire komt ook het “gewone leven” van beiden in beeld. De camera volgt Beppie en Pierre uitvoerig tijdens hun halfjaarlijks verblijf in Spanje. De andere helft van het jaar bestaat uit optredens, het produceren van een cd, een videoclip , het wonen in Belgie en het onderhouden van sociale contacten et cetera.
Anderen over
Zoon Robbie en dochter Joyce vertellen hoe het is een bekende moeder te hebben en hoe zij hier vroeger in huis mee omgingen.
Verschillende fans o.a. pastoor Eugène Dassen leggen uit wat Beppie voor hen betekent.
Tekstschrijvers Ben Erkens, die veel liedjes schreef voor Beppie, studiotechnici, en oud collega’s , o.a. Conny Peters, vertellen over hun ervaringen met Beppie. We zien ook tekstschrijver Guus Stienen aan het werk met Beppie.
Dit is slechts een greep uit de verschillende onderwerpen van de documentaire.
In november gaat de documentaire in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen in première. Daarna wordt de film op televisie uitgezonden.
Productieperiode 2010-2013
******************************************
Tijdens het internationaal bekende Wereld Muziek Concours te Kerkrade werden de eerste opnamen gemaakt voor een lange documentaire over zanger/ cabaretier Jack Vinders. Maurice en Dénise Nijsten gaan Jack 2 jaar lang volgen voor dit uitvoerig portret. Jack zong tijdens de afscheidsceremonie op 28 juli in het Rodastadion o.a. het Limburgs Volkslied en het Wilhelmus.
*************************************************
Alhoewel de laatste opnamen van de documentaire over Beppie en Pierre niet eens zijn afgerond zijn we begin 2013 begonnen met de opnamen van een lange documentaire over zanger en liedjesschrijver Gé Reinders. Wij gaan Gé daarvoor 2 jaar lang volgen. Gisteren maakten we in het Parkstad Limburgtheater in Heerlen prachtige opnamen van Gé met het Limburgs Symfonie Orkest. Een geweldige uitvoering die eigenlijk iedere Limburger gezien moet hebben.
Enkele fotootjes uit de film
******************************************************
**********************************************************************************************
Eerder uitgezonden programma's - zie: www.L1.nl/vaderland
Vrijdag om 16.00, 17.00, 18.00, 19.00, 21.00, 22.00, en 23.00 uur,
zaterdag om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur en
maandag om 16.30 uur op L1 TV
Zie ook: www.L1.nl/vaderland
15 maart: Daar is mijn vaderland extra.
Vanaf 7 september j.l. werd wekelijks “Daar is mijn vaderland” uitgezonden via L1TV. Een 13-delige televisieserie, gepresenteerd door 13 bekende Limburgers. Schrijver/fotograaf Jos Odekerken maakte een fraai statieportret van de bekende Limburgers en wel in de Puthof in Reymerstok.( zie foto) Alle presentatoren waren aanwezig bij het startschot van de serie, een bijzonder moment. Presentatoren die kleur gaven aan de serie “Daar is mijn vaderland” en die in hun eigen dialect en woonomgeving van alles lieten zien over de rijkdom van onze provincie. Zo zagen we veel cultureel erfgoed, volkscultuur en historie. Er was ook aandacht voor kunst, en we kregen veel muziek te horen. En toch was er na de montage nog veel muziek over, waar in de serie geen plaats voor was. Maar natuurlijk wel in deze extra uitzending !
Hoofd Communicatie Gert Geluk van het Limburgs Symfonie Orkest zegt dat het fraai arrangement van componist Jean Lambrechts van het Limburgs Volkslied natuurlijk met veel enthousiasme werd gespeeld voor de leader van de serie. Regisseur Maurice Nijsten zorgde bij de audio-opname ook voor een meercamera-registratie van het LSO en die krijgen we in deze uitzending te zien. Journalist Guus Urlings van dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad kon die uitvoering van het LSO natuurlijk beslist waarderen, maar het herinnerde hem ook aan het feit dat het Limburgs Volkslied helaas geen tekst in het dialect heeft. “Er is echter een lied van Jack Vinders, getiteld ‘Die va Limburg’ en dat heeft tekstueel werkelijk alles te bieden dat kenmerkend is voor Limburg en de Limburgers”, zegt Guus. Reden voor Maurice Nijsten om dit lied uit de serie nu nog eens te herhalen. Hubert Delamboye, onze bekende Limburgse tenor,stond op alle grote wereldpodia. Hij was presentator van de aflevering over de gemeente Eysden-Margraten.Vandaag neemt Hubert ons mee naar Vaals en wel naar de Sint-Pauluskerk, een rijksmonument. Speciaal voor deze uitzending zingt Hubert Delamboye met het ensemble Voice-Art het Kyrië uit de Creoolse mis. Voice-Art staat voor kwaliteit en originaliteit bij alle uitvoeringen! Het biedt daarbij kansen aan jonge mensen in de eindfase van hun studie aan het conservatorium om hun eerste ervaringen op te doen voor hun latere carrière.
Gé Reinders uit Roermond is zanger, componist en tekstschrijver. Ook landelijk gezien is Gé een van de belangrijkste ambassadeurs van het Limburgs dialect. Min of meer verscholen in de binnenstad ligt de Caroluskapel. Gé neemt ons mee naar deze prachtige historische kapel. In de aflevering van Roermond zong Gé hier een van zijn bekendste liedjes, namelijk Blaosmuziek. Vandaag zingt Gé voor ons het liedje Sint Cecilia, schitterend begeleid door het koperkwintet Southern Brass.
Nancy Deusings uit Geleen is bekend als zangeres en als zangpedagoog. Samen met Peter van Kempen, haar man en muzikale partner, treedt ze op in binnen-en buitenland met hun band Nancy Grooves. Vaak spelen Nancy en Peter met hun band op grote evenementen. We waren er bij toen ze als duo een intiem concertje gaven op een mooie locatie voor een kleine groep mensen.
Jan Smeets uit Einighausen is oprichter en festivaldirecteur van Pinkpop en wie kent hem niet? Zijn vader was liefhebber van accordeonmuziek en hij speelde ook op dat instrument. Jan neemt ons mee naar Buchten en daar gaan we op bezoek bij accordeonorkest Swentibold. De vereniging heeft een actief bestuur en enthousiaste leden. De leden zijn afkomstig uit de hele provincie. Ze spelen in “Daar is mijn vaderland extra”voor ons “Concerto d’amore”.
************************************************
8 maart: Jan Smeets- Einighausen en omgeving en Pinkpopterrein in Landgraaf
Jan Smeets uit Einighausen is oprichter en festivaldirecteur van Pinkpop. Een Limburger die bekend is tot ver over de grenzen. Zijn geboortedorp is en blijft de vertrouwde omgeving waar het goed toeven is.
In het weiland met hoogstamfruitbomen achter zijn huis vertelt Jan over zijn woonplaats Einighausen; hij is er geboren en getogen. Einighausen ligt op het smalste stukje van Limburg, zo’n 4 km van België en 4 km van Duitsland. Jan noemt het de toegangspoort naar Zuid-Limburg. De laatste dagen voor de aanvang van het Pinkpopweekend zijn voor Jan erg hectisch. Als echte controlfreak houdt hij niet alleen toezicht op het terrein in Landgraaf, maar hij kijkt kritisch of er gewerkt wordt volgens de gemaakte afspraken. De kleinste details hebben zijn aandacht. Jan houdt niet van schuin, alles moet recht zijn. Hij zegt lachend: “Er is er maar een die bepaalt hoe het moet.”
In de fraaie expositieruimte van buro Pinkpop in Geleen vertelt Jan enthousiast over zijn jeugdjaren. Zijn vader hield vooral van circus, dansen en accordeonmuziek en hij speelde daarbij ook nog verdienstelijk op dat instrument. Zittend bij de oude radio/ pick-up van zijn vader haalt Jan herinneringen op aan die tijd. Terwijl zijn vader in de huiskamer luisterde naar o.a. accordeonmuziek en Limburgse zangers als Jo Erens en Harry Bordon, zat Jan in de keuken bij zijn kleine radiootje elke vrijdag te luisteren naar “tijd voor teenagers” van Co de Kloet.
Jan gaat in Buchten op bezoek bij “Accordeonorkest Swentibold.” Hij vertelt aan de leden van deze vereniging over de liefde van zijn vader voor dit instrument. Jan refereert ook aan“t Sjengske”, een prijs die elk jaar op de 11e van de 11e in Maastricht wordt uitgereikt aan een Limburgse accordeonist, als herinnering aan Sjeng Kraft. Hij is een van de juryleden en hij wijst de leden van het orkest ook op het feit dat de accordeon en de mondharmonica een belangrijke rol spelen in de popmuziek. Geert Bogie, dirigent van het orkest, nodigt Jan uit om te luisteren naar een uitvoering en Jan maakt graag gebruik van dat aanbod. Het dorp Einighausen is bij veel Limburgers vooral bekend vanwege de oude ambachten en Jan vertelt over de historie en het ontstaan ervan. Natuurlijk brengen we een bezoek aan dit folkloristisch gebeuren, dat jaarlijks in augustus vele duizenden bezoekers trekt. Dorpsbewoners laten zien op welke wijze de inwoners vroeger de kost verdienden en welke ambachten daarbij een rol speelden. Geen commercie en verkoop, maar uitsluitend demonstraties die voornamelijk gegeven worden door eigen inwoners. In 2012 waren er liefst 145 standwerkers actief en verder nog rondtrekkende groepen. Jan zet vervolgens een oude grammofoonplaat op en luistert naar “Het zwarte goud” van Max van Praag, een lied over de Limburgse mijnen. “Gezongen notabene door een Hollander”, zegt hij met een glimlach. We gaan dan met Jan naar het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. Hier ontmoet hij Hub Daemen, oud-mijnwerker bij de Staatsmijn “Maurits” in Geleen. De vader van Jan werkte daar ook, hij was er schietmeester eerste klas. Samen halen ze herinneringen op aan die tijd. Hub Daemen vertelt ook over de moeilijke periode die aanbrak na de sluiting van de mijnen. De vader van Jan heeft het daar ook heel moeilijk mee gehad.
********************************************************************
1 maart: Frans Pollux- Venlo
Frans Pollux, zanger, schrijver en radiopresentator bij L1, wie kent hem niet. En natuurlijk staat in deze aflevering Venlo centraal: de woonplaats van Frans.
Frans neemt ons meteen al mee naar platenzaak “Sounds”, één van de grootste platenzaken in het land. Hier heeft hij een ontmoeting met Baer Traa. Baer, jazz- zanger en componist, is een groot aanstormend talent die al ruim landelijke aandacht krijgt. En ook al spreekt Baer geen dialect, toch is hij geboren en getogen in Venlo. Hij vindt zelfs jammer dat er thuis geen dialect werd gesproken. We lopen daarna met Frans mee naar Domani. Tot 2005 hoorde de kapel bij het aangrenzende klooster, dat tot dan eigendom was van de paters Dominicanen. Toen de paters in 2005 Venlo verlieten vond er een ingrijpende verbouwing plaats en ontstond in de voormalige kerk een prachtig nieuw cultureel podium. De nieuwe toepasselijke naam “Domani” is Latijn voor “toekomst” of “morgen” en refereert daarmee aan de nieuwe toekomst die de kerk kreeg. Tevens is de klank van Domani een verwijzing naar de laatste bewoners van de kloosterkerk, de paters Dominicanen. In Domani worden veel culturele activiteiten georganiseerd. Speciaal voor deze aflevering van “Daar is mijn vaderland” treedt Baer Traa voor ons in dit sfeervol decor voor ons op en wel met een eigen jazzcompositie.
Vervolgens ontmoet Frans Pollux in het Julianapark Gies Backes, een jonge kunstenaar uit Venlo. In het museum Van Bommel van Dam hangen enkele werken van hem en Frans brengt dan ook met Gies een bezoek aan het museum. Er vindt daar ook een gesprek plaats met “pr-man” Paul Hermans over de functie van het museum “van Bommel van Dam” en over de aankoop van werken van jonge kunstenaars uit de streek.
In het prachtige natuurgebied “Jammerdal” ontmoet Frans historicus Henry Walboomers. Samen praten ze over de Eburonen en de Romeinen en de veldslag die misschien plaatsvond in deze omgeving met daarbij de vraag: ligt Ambiorix nu begraven in Tongeren of toch dichterbij?
Frans heeft daarna een ontmoeting met John Schlooz, kapper in Blerick. Samen met een aantal inwoners van Venlo heeft hij het burgercomité opgericht met de naam: “Red ons fort.” Frans gaat vervolgens met John naar het Spaans fort op het kazerneplein en deze vertelt met verve over het unieke fort dat er is gevonden tijdens graafwerkzaamheden.
Niet weg te denken in Venlo is de “Boerenbroelof” op carnavalsdinsdag. De Boerenbruiloft vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen. Sinds 1912 vindt deze festiviteit al in Venlo plaats. De carnavalsvereniging “Jocus” kiest jaarlijks een vereniging of familie uit die de Boerenbruiloft mag organiseren. Uitgerekend dit jaar was het de familie Pollux, omdat ze precies 100 jaar in Venlo wonen. Tijdens deze festiviteit wordt een paar in de ‘onecht verbonden’. Iedereen is in stemmig zwart gekleed, heren veelal in rokkostuum,dames sjiek met witte kanten hoofddeksel. De bruiloftsstoet trekt in optocht door de stad en eindigt tenslotte op de markt. Op het bordes van het stadhuis wordt het echtpaar in de ‘onecht verbonden’,en daarna barst het feest los. Een oude, maar zeer sfeervolle traditie. Leuk dat in onze aflevering van “Daar is mijn vaderland” de familie Pollux de hoofdrol speelt!
************************************************************
22 februari- Beppie Kraft - Maastricht.
Beppie Kraft: in 2012 is ze al 55 jaar artiest. En zeg nu eerlijk: wie kent haar niet? In deze aflevering ontmoeten we samen met Beppie interessante mensen en karakteristieke locaties die er in haar geboortestad Maastricht te zien zijn.
We beginnen onze aflevering van “Daar is mijn vaderland” met Beppie in Spanje. Na de hectiek van de vele optredens in ons land gedurende het seizoen van november tot april verblijven Beppie en haar man Pierre aansluitend een half jaar in hun woning in Spanje. Een tijd van welverdiende maar ook noodzakelijke rust en ontspanning.
Terwijl Beppie het lied “Mestreech” zingt zien we fraaie beelden van de stad. Op het Veldekeplein ontmoet Beppie de bekende Maastrichtenaar Jan Janssen, die nu ook als stadsgids optreedt. Jan vertelt bij het standbeeld van Veldeke over de oorsprong van het dialect, over de mooie Maastrichtse taal. Beppie brengt vervolgens een bezoek aan de St. Servaasbasiliek. In de schatkamer van St. Servaas vertelt ze o.a. over de Noodkist, de gebruikelijke benaming voor het reliekschrijn van St. Servaas. De naam 'Noodkist' dankt het schrijn aan het gebruik in de historie om de kist in tijden van nood in processie door de stad te dragen. We zien aansluitend een korte impressie van de Heiligdomsvaart. In de St. Servaasbasiliek vertelt Beppie over de bijzondere kwaliteiten van het orgel. We zien en horen dan organist Marcel Verheggen die op het orgel speelt . Beppie ontmoet in de basiliek vervolgens deken Hanneman. De deken legt aan Beppie de relatie uit die er is tussen St. Servaas en de bezienswaardigheden die in de schatkamer te zien zijn. Op de markt arriveren Beppie en Jan Janssen bij het standbeeld van het Mooswief, het groentenvrouwtje. Het Mooswief is de patrones van de Mestreechter vastelaovend. Samen lopen ze daarna door het groot Grachtje en Jan vertelt over de opmerkelijke historie van deze gracht en de omgeving. Beppie legt uit dat ze een echte fan is van MVV. Als ze in het land is en ze heeft even tijd dan zingt ze voor een thuiswedstrijd van MVV het Maastrichts volkslied op de middenstip in het stadion. Een prachtig moment, waarbij de supporters uit volle borst meezingen!
Als Beppie en Pierre in Spanje zijn dan gaan ze regelmatig graag naar de authentieke Flamenco kijken. In kunstencentrum Kumulus in Maastricht krijgt Beppie haar eerste Flamencoles van de ervaren docenten Phoebe Brack en Martha Flendrig. Het blijkt toch veel moeilijker te zijn dan Beppie aanvankelijk had gedacht.
Beppie en Jan arriveren daarna bij de Mestreechter Geis en Jan geeft uitleg over het ontstaan van het beeld en de betekenis. Ze lopen verder en komen aan bij de O.L Vrouwebasiliek. Beppie vertelt over de betekenis van de O.L. Vrouwe Basiliek, in de volksmond ook wel Sterre der Zee genoemd. Ze gaat naar binnen en steekt een kaarsje aan, een bekend gebruik. We zien vervolgens beelden van de basiliek en horen en zien organist Hans Leenders op het orgel spelen.
Beppie vertelt over thuis, over haar muzikale vader Sjeng. Ze vertelt dat Pierre uit een echt muzikaal gezin stamt.”Het leek daar wel een muziekschool”, zegt ze. Pierre haalt herinneringen op aan zijn muzikale vader en broers en over harmonie “Heer Vooruit”, waar hij gespeeld heeft. Samen met harmonie Heer Vooruit zingt Beppie : “Danse tot ’t mörrege leech.” Een bijzonder moment in het programma : want nooit eerder zong ze, althans op televisie, met begeleiding van een harmonie.
*********************************************************
15 februari- Jean- Pierre Cnoops- Maasgouw
In deze aflevering ontmoeten we Jean-Pierre Cnoops uit Maasbracht. Inderdaad: de zoon van…. Deze enthousiaste musicus is onze gids in de gemeente Maasgouw. Jean-Pierre is dirigent van fanfare Eensgezindheid uit Maasbracht- Beek en hij is saxofonist bij de marinierskapel der Koninklijke Marine.
Bij de haven van Maasbracht heeft Jean- Pierre een ontmoeting met zijn vader Pierre Cnoops en met amateurhistoricus Jac Linssen. Samen belichten beide heren de historische groei van Maasbracht en de betekenis van Maasbracht als binnenhaven.
We gaan met Jean- Pierre naar Thorn, waar eerst een filmische impressie volgt van het witte stadje.
Jean- Pierre ontmoet er Herman van Kogelenberg, eerste fluitist bij het Rotterdams Philharmonisch orkest. Herman begon zijn carrière in Thorn en wel als fluitist bij de Koninklijke harmonie van Thorn. We bezoeken met Jean- Pierre een repetitie van de Koninklijke Harmonie van Thorn, waarbij Herman van Kogelenberg als solist optreedt. Vervolgens zijn we aanwezig bij het openluchtconcert dat de Koninklijke Harmonie van Thorn geeft op het fraaie plein achter de Stiftkerk. Herman van Kogelenberg treedt hierbij op als solist.
Jean- Pierre bezoekt wijngoed Thorn. De eigenaar van het wijngoed is Harry Vorselen, collega musicus en professioneel wijnbouwer. Jean- Pierre en Harry hebben een geanimeerd gesprek over de wijnbouw en samen brengen ze dan een bezoek aan de wijngaard. Harry geeft uitleg over de druivensoorten en over het testen van het suikergehalte van de druiven. In de productieruimte van Wijngoed Thorn legt Harry het proces uit van het persen van de rode druiven.
Harry en Jean-Pierre bezoeken de fraaie Stiftkerk in Thorn en Harry vertelt als ervaren gids over de rijke historie van deze kerk. Samen bezoeken ze de crypte, waar een mummie van een stiftdame en een kanunnik wordt bezichtigd. Jean-Pierre gaat vervolgens met vader Pierre naar de haven van Maasbracht. Met een lux jachtschip varen ze naar Thorn, waar Harry Vorselen hen opwacht met enkele flessen wijn, die hij verleden jaar heeft geproduceerd. Via de Maasplassen varen we weer terug naar Maasbracht en met de flessen wijn gaat het gezelschap naar sterrenrestaurant Da Vinci. Hier staan ook veel Limburgse wijnen op de kaart, waaronder ook wijn van Harry Vorselen.
Jean- Pierre bezoekt de keuken waar Margot Reuten de scepter zwaait. Margot geeft uitleg over enkele fameuze Limburgse gerechten die zij bereidt en die in de Michelingids staan vermeld. Terwijl haar man Petro de Limburgse wijn serveert aan Harry, Pierre en Jean- Pierre genieten ze van de Limburgse gerechten van Margot.
Jean- Pierre is de succesvolle dirigent van Fanfare Eensgezindheid uit Maasbracht Beek. In 2005 werd de fanfare o.l.v. Jean Pierre wereldkampioen op het WMC in Kerkrade. Wij filmden tijdens een repetitie voor het Mini WMC, waar de fanfare het werk LULU van componist Jean Lambrechts aan het instuderen is.
******************************************************
8 februari: Afl. 9- Caroline Maessen
In deze aflevering ontmoeten we samen met Caroline Maessen, algemeen directeur van attractiepark Toverland in Sevenum, interessante mensen op verschillende karakteristieke locaties in Sevenum. Attractiepark Toverland won al veel prijzen o.a. als beste attractiepark van Nederland en de ANWB noemt het “ ‘t leukste uitje van Nederland.”
Nadat Caroline ons een korte impressie laat zien van Toverland, bezoeken we met haar het kerkhof in Sevenum. Hier ligt haar man Eric Maessen begraven, gestorven in 2008. Hij was haar grote steun en toeverlaat, vooral toen zij algemeen directeur werd van Toverland. Eric was beroepsmusicus en hij componeerde veel muziek voor Toverland en in verband met de opnamen daarvan kwam hij veel in de professionele geluidsstudio van Arno Op den Camp in Stein, de geboorteplaats van Caroline. Er werden daar ook opnamen gemaakt van Eric op trompet , begeleid door het Mandoline- Ensemble “The Strings.” Caroline bezoekt vervolgens de studio in Stein, waar het Mandoline- Ensemble “The Strings” een fraai muzikaal nummer aan het opnemen is. Een ongezochte gelegenheid om te laten zien en horen in “Daar is mijn vaderland.” Caroline heeft hier ook een gesprek met de oprichtster en muzikaal leidster van “The Strings” : Annemie Hermans. In de regiekamer spreekt Caroline met Arno Op den Camp, die veel heeft samengewerkt met Eric Maessen.
Caroline bezoekt vervolgens in Sevenum gasterie “De lieve Hemel”, gevestigd in een historisch pand uit 1885. Met eigenaar Marcel van den Beuken, vinoloog, heeft ze een geanimeerd gesprek over Franse wijnen die hij zelf uitzoekt en importeert uit Frankrijk. Van partner Heidi van den Beuken krijgt Caroline ‘les’ in het bereiden van een salade en een Bourgondische schotel.
Caroline wandelt altijd veel met haar hondje in de omgeving van Sevenum. Deze keer wandelt ze met dochter Ankie en de hond. Op een veldweg vlakbij huis moeten ze wachten als zo’n 80 koeien van de buurman de weg oversteken, op weg naar de stal om gemolken te worden. Moeder Caroline geeft dochter Ankie een lesje in onthaasten en vervolgens gaat ze naar de stal van buurman/ boer René Verstegen ; deze geeft haar een les “elektrisch melken.” Van de melk van de koeien bereidt echtgenote Carlie Verstegen heerlijke streekproducten. Caroline bezoekt de productiekeuken van Carlie, waar o.a. ijs, hemelse modder, rijstepap en vanillevla worden bereid. Ze volgt hierbij niet alleen het proces van het bereiden van hemelse modder, maar ze helpt ook mee met bakjes vullen.
Vlakbij Sevenum ligt het privé- natuurgebied van Tudi en Ans van der Beele. Tudi vertelt aan Caroline over het ontstaan van dit bijzonder en liefdevol aangelegd natuurgebied. Ze wandelen er samen rond en Tudi laat Caroline enkele amfibieënpoelen zien met kikkers en salamanders.
Tot slot brengt Caroline een bezoek aan het jeugdkoor “Vocal Connexion” uit Sevenum. Van dit koor, dat bestaat uit enthousiaste jongeren, is haar dochter Tessa ook lid. Wij filmden tijdens een speciaal optreden van het koor in Toverland. En heel toepasselijk zongen zij o.a. : “Welkom in Limburg.”
************************************
1 februari: Afl. 8- Jack Vinders- Kerkrade
In deze aflevering ontmoeten we samen met Jack Vinders, zanger, cabaretier, liedjesschrijver en acteur, interessante mensen op verschillende karakteristieke locaties in Kerkrade.
Al wandelend met Jack Vinders in het fraaie Wormdal horen we zijn lied:” Inne Sommerdaag”. Jack brengt ons vervolgens naar de Craneweier , een stuwmeer omringd met bos, dat vele recreatiemogelijkheden heeft. Op de markt in Kerkrade vertelt Jack over ‘d’r Joep’, het nationale monument van de mijnwerkers. Een van de weinige monumenten die nog aan het rijke mijnbouwverleden van Kerkrade herinneren. Vervolgens vertelt Jack over de architectuur en de historie van het ‘Raodhoes’, het fraaie gemeentehuis. In het Parkstad Limburg Stadion vertelt Jack over zijn vader die voetballer was bij Juliana combinatie.( Na enkele fusies ontstond Roda JC) Bij de vitrinekast met historische foto’s en krantenartikelen haalt hij herinneringen op aan het voetbalverleden van zijn vader. Jack neemt ons mee in het stadion en vertelt over zijn optreden bij de openingsceremonie destijds van het nieuwe stadion. Tijdens de thuiswedstrijden van Roda JC zingt Jack nu ook nog wel eens “Jool is Jool” en het “Limburgs Volkslied. Wij waren erbij toen hij voor de aanvang van een thuiswedstrijd van Roda JC op de middenstip zong. Heel bijzonder om te zien en te horen hoe duizenden supporters uit volle borst “Daar is mijn vaderland”meezingen. Met Jack bezoeken we natuurlijk ook het ‘Continium – Discovery Center Kerkrade’, een plek waar bezoekers zelf ontdekken wat wetenschap en techniek voor hun dagelijks leven betekenen, in verleden, heden én toekomst. Jack vertelt over het mijnverleden van zijn vader en over de gevolgen van de sluiting van de mijnen. In het Science centrum kan het publiek ontdekken hoe de wereld werkt en hoe we als mensen de wereld werkende kunnen houden. Dat is de functie van het continium, dat ook door de jeugd goed wordt bezocht.
Jack zingt vervolgens op indrukwekkende wijze “Die va Limburg”, een ode aan de provincie, gefilmd op diverse mooie locaties in Kerkrade. Met de tekst van het lied beschrijft Jack op knappe wijze de karakteristiek van Limburg en haar bewoners. Ongetwijfeld een hoogtepunt in deze uitzending!
In zijn tuin vertelt Jack over de combinatie van het artiest zijn en zijn rol als leraar aan een school voor speciaal onderwijs. Kinderen van zijn school “Arcadia” in Kerkrade spelen tijdens de muziekles o.l.v. Ans Stoelinga het lied “Dreum , Hoop, Zing” . Ook Jack is hierbij aanwezig en dat levert ontroerende beelden op. Hierna bezoekt hij de abdij Rolduc en ontmoet daar Jos Odekerken, een oud-leerling van het gymnasium Rolduc. Jos vertelt over de rijke historie en het cultureel erfgoed van de abdij. In de kerk speelt organist Tjeu Zeijen de Toccata en Fuga van Bach. Jos en Jack gaan in de kerk naar de Tombe van de Hertog van Limburg en de Kribte. Ze brengen ook een bezoek aan de prachtige Rococo bibliotheek en de Bisschopskamer. We zijn tenslotte met de camera’s bij de generale repetitie van de theatershow van Jack in het theater in Heerlen. We zien o.a. de soundcheck van diverse artiesten die optreden in deze show van Jack. Voor aanvang van de voorstelling hebben we een gesprek met Jack in zijn kleedkamer, waarbij hij over de voorbereidingen spreekt en over hoe hij de laatste minuten beleeft en invult, voordat de show begint.
****************************************
25 januari: Afl. 7- Camille Oostwegel- Valkenburg aan de Geul
In deze aflevering ontmoeten we samen met Camille Oostwegel, hotelier in hart en nieren met een passie voor historie, cultuur en gastronomie, bijzondere mensen en verschillende karakteristieke locaties in Valkenburg aan de Geul.
Chateau St. Gerlach grenst aan het natuurgebied Ingendael. Camille vertelt over de aankoop van het chateau en over het veiligstellen van het natuurgebied. Ingendael is vrij toegankelijk voor iedereen die van de natuur wil genieten. Er wordt dan ook veel gewandeld.
Op het landgoed bevindt zich ook de bekende Gerlachuskerk, genoemd naar de kluizenaar Gerlachus, die hier in de 12e eeuw leefde. Al gauw ontstond er een verering rond zijn graf, waarna nog diezelfde eeuw een klooster werd gesticht. In de achttiende eeuw werden het klooster en de kerk ingrijpend verbouwd. De kerk is een voorbeeld van laat-barok met zowel beschilderde gewelven als wanden. De maker van deze fresco's, die het leven van Gerlachus uitbeelden, was de Zuid-Duitse schilder Johann Adam Schöpf. Dit cultureel erfgoed van hoog niveau werd liefdevol gerestaureerd en Camille noemt het “de Sixtijnse kapel” van ons land. Het gebouw behoort tot de top 100 der Nederlandse Unesco monumenten. Een andere kluis in Valkenburg a/d Geul bevindt zich op de Sjaasberg bij Walem. Jaarlijks vindt hier de Sjaasbergergank plaats. Een bedevaart naar de Kluis , waarna aansluitend in de openlucht een mis in het dialect wordt opgedragen.
Samen met Camille bezoeken we ook het openluchttheater, waarvan Jos Frusch directeur is. Camille heeft een gesprek met Jos over de belangrijke functie van het openluchttheater. Wij kijken naar het Frans festival, dat door Camille in zijn functie als honorair consul van Frankrijk in Limburg ,wordt geopend. Hier zien we een optreden van de Limburgse chansonnier Fons Heuvelmans, die enkele Franse chansons vertolkt. Hoogtepunt van de avond is vervolgens Liesbeth List met een performance uit haar Frans repertoire. In het stift van de St. Gerlachuskerk brengen we met Camille een bezoek aan de tentoonstelling die er te zien is op het gebied van beeldende kunst en we kijken even rond in de schatkamer van Gerlachus.
Op het terrein voor het Chateau staat de Euro-gedenkzuil, een herinnering aan de invoering van de Euro. De Europese ministers van financiën logeerden bij de introductie van de euro als muntsoort in Chateau St. Gerlach. Deze gedenkzuil is vervaardigd door frater Leo Disch van de abdij Mamelis. We bezoeken met Camille in de abdij van Mamelis frater Leo Disch. In zijn werkplaats heeft Camille een boeiend gesprek met frater Leo. Het dameskoor ‘ Belcanto Resonnance’ uit Valkenburg zingt het Limburgs lied: “Mie plekske” en we zien daarbij ook fraaie sfeerbeelden van Valkenburg.
Camille vertelt vervolgens over de relatie van zijn familie met de bekende kunstenaar Charles Eyck. De moeder van Camille is vaak door Charles Eyck geportretteerd.
Camille is ook nog Provoost - Generaal bij schutterij St. Martinus te Houthem St. Gerlach. Op het terrein bij het Chateau bevinden zich de schietbomen. Jaarlijks vinden hier schietwedstrijden plaats. De grote Taptoeshow van Limburgse schutterijen op het terrein van Chateau St Gerlach aan de vooravond van het Bondsconcours werd erg druk bezocht en natuurlijk waren we erbij met de camera’s.
*************************************************************
18 januari: Afl 6: Renée van Wegberg in Horst en Venray.
In deze aflevering ontmoeten we Renée van Wegberg uit Horst. Zij is landelijk erg succesvol als musicalster. Grote hoofdrollen zijn voor haar weggelegd. En al werkt ze veel buiten Limburg, onze provincie is ze echt niet vergeten. We ontmoeten interessantemensen op verschillende locaties in Horst en Venray.
Renée laat zien dat je voor haar beroep fysiek goed getraind moet zijn. Ze sport veel en als het even kan trimt ze in de fraaie omgeving van de Kasteelse bossen in haar geboorteplaats.
Daarna brengt ze een bezoek aan “Aardbeienland” in Horst. Als jong meisje heeft ze hier aardbeien geplukt. Ze ontmoet er Hay Soberjé, mede-eigenaar van “ Aardbeienland.” Samen halen ze herinneringen op en Hay neemt Renée mee naar het aardbeienveld, om te kijken of ze nog weet hoe ze aardbeien moet plukken. Café Cambrinus in Horst is heel bekend van de vele concerten die er worden gegeven. Renée ontmoet er Jan Duijf, eigenaar van café Cambrinus. Hij is sinds kort ook programmeur bij “cultuurtempel” Domani in Venlo. Duijf vertelt over de vele optredens die er zijn in Cambrinus en dat hij veel musici en vocalisten uit binnen-en buitenland engageert; maar daarbij zijn de artiesten uit de eigen regio voor hem ook heel belangrijk. We zien een optreden van Renée in Cambrinus met een band, waarbij Egbert Derix piano speelt. Egbert ontving onlangs o.a. de prestigieuze “Annie MG Schmidt” prijs. Renée heeft vervolgens een gesprek met deze componist, pianist en docent. Aardig is dat Egbert indertijd aan Renée de eerste muzikale lessen gaf en dat Renée nu een lied heeft geschreven ,waarbij Egbert de muziek heeft gecomponeerd. Tijdens haar concert in Cambrinus zingt ze dit lied voor de eerste keer voor een enthousiast publiek en onze camera’s waren erbij.
Renée brengt ook een bezoek aan het Odapark in Venray, een ambitieus en eigenzinnig centrum voor nationale en internationale vernieuwende hedendaagse kunst. Onderdeel van dit landschap is een beeldenpark. Renée wandelt door het bos en laat ons enkele mooie kunstwerken zien. In het theehuis ontmoet ze Marijke Cieraad, conservator. Zij vertelt aan Renée hoe men tot de keuzes van de kunstwerken komt. Renée vertelt in het programma ook enthousiast over haar geboorteplaats Horst en we zien dan enkele opnamen van Horst anno 2012. Daarbij bezoekt ze ook de kasteelruïne Huis Terhorst en de Kasteelse bossen.
Haar fantastische rol als vertelster in de in musical “Joseph” betekende ongetwijfeld een doorbraak in de carrière van Renée. Het toeval wilde, dat tijdens de draaiperiode van “Daar is mijn vaderland” het dameskoor Venrode uit Venray de musical “Joseph” instudeerde. Renée gaf het koor enkele nuttige tips, waarop ze extra moesten letten bij de uitvoering van de musical. In de schouwburg in Venray bracht Venrode met veel succes 2 avonden voor een uitverkochte zaal de musical ten uitvoer.
We filmden ook de Prinsenproclamatie 2012 in Horst. Renée trad daarbij al als jong meisje op als dansmarieke en nu zet ze met haar vocaal optreden “de Merthal op zijn kop.”
Tot slot vertelt Renée over haar grote wens om de groene heks in de musical “Wicked” te mogen spelen. Een wens die werd vervuld! En wel in het beroemde “Circustheater” in Scheveningen.
************************************************
11 januari Afl 5- Guido Dieteren en Wendy Kokkelkoren- Heerlen/ Landgraaf
Guido Dieteren en Wendy Kokkelkoren brengen ons naar Heerlen en Landgraaf. Dit muzikaal echtpaar laat zien dat pop en klassiek perfect samen gaan. Guido als orkestleider, violist en componist en Wendy als sopraan. In deze aflevering ontmoeten ze bijzondere mensen en ze bezoeken cultureel erfgoed op mooie locaties in hun geliefde streek.
In Landgraaf is de studio en repetitieruimte van het orkest gevestigd. We zijn er met de camera’s bij als het orkest repeteert voor de grote concertreis naar China in januari 2012. Een belangrijke musicus bij Guido’s Orchestra is ongetwijfeld Falco Borsboom. Guido en Falco kennen elkaar al van de middelbare school en daarna hebben zij beiden gestudeerd aan het conservatorium in Maastricht. Samen maken zij liefst alle nieuwe composities voor het orkest en arrangeren zij ook bestaande werken. Een uniek gegeven is dan ook dat alle muziek van Guido’s Orchestra zo “uit eigen huis” komt. Guido en Wendy bezoeken het Glaspaleis in Heerlen, het vroegere Schunck. Boven op het dak van het Glaspaleis heb je een mooi uitzicht op het Pancratiusplein en dat roept mooie herinneringen op aan hun eerste grote openluchtconcert in 2007. Een zeer succesvol concert dat Guido’s Orchestra echt op de kaart zette! Parc Imstenrade ademt een en al nostalgie uit. Wie herinnert zich niet de jaren dat op dit terrein en in deze gebouwen de bekende vroedvrouwenschool St. Elisabeth kliniek was gevestigd? Die rijke historie houden we graag levend! In de vroegere vroedvrouwenschool in Heerlen wonen nu bejaarden. Guido en Wendy brengen een bezoek aan dit qua architectuur prachtige complex, waar Wendy is geboren en waar zij zelf ook graag zou willen bevallen. De Brunssummerheide is voor beiden een heerlijk gebied om te wandelen en te ontspannen.
Guido en Wendy brengen vervolgens een bezoek aan het Nederlands Mijnmuseum. Hier is een collectie van voorwerpen die werden gebruikt in de mijnen. Het muzikaal echtpaar heeft veel respect voor het zware werk dat de mijnwerkers ooit verrichtten. Hun beide grootvaders werkten ook in de mijnen.In het Thermenmuseum laat Guido ons zien dat Heerlen al in de tijd van de Romeinen een belangrijke plaats innam. Het hart van het museum is het Romeinse badhuis van Coriovallum, waarvan de resten in 1941 zijn ontdekt en opgegraven. In dit museumdepot liggen meer dan 30.000 archeologische voorwerpen die de afgelopen 100 jaar in de stad en haar omgeving zijn gevonden.Ook enkele muziekinstrumenten die de Romeinen gebruikten op hun marsen. En Limburg is natuurlijk medebekend door zijn marsmuziek, gespeeld door fanfares en harmonieën.
Typisch Limburgs is ook de processie en de 1e Heilige Communie. Neefje Boy van Wendy doet de 1e communie en we volgen de stoet op weg naar de kerk. Bij de Leenhofkapel in Landgraaf wordt jaarlijks bij de opening van de meimaand een mis opgedragen in de openlucht. Wendy luistert deze mis al jaren vocaal op, begeleid door Falco Borsboom.
Kasteel Terworm is een aantal jaren geleden gerenoveerd. Guido en Wendy bezoeken het kasteel en laten zich hier culinair verwennen.De Pancratiuskerk in het hartje van Heerlen is fraai gerestaureerd en Wendy ontmoet er deken van Galen. Deze vertelt trots over de geslaagde restauratie. We bekijken de prachtige kerkschatten, waaronder plafondschilderingen van Charles Eijck. Prachtig cultureel erfgoed! In 2011 was er een groot openluchtconcert van Guido’s Orchestra en Wendy in Sittard; wij volgden de voorbereidingen en het concert.
**********************
4 januari: Alf Poel- Weert
Alf Poel was radio-presentator bij de Regionale Omroep Zuid, de latere Omroep Limburg en L1. Hij heeft het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer en het Oud-Limburgs Schuttersfeest mede op de kaart gezet. Aan “het land van Weert “heeft Alf zijn hart verpand. In deze aflevering ontmoeten we samen met hem bijzondere mensen op verschillende plaatsen. Locaties die Weert zo interessant maken.
Op het marktplein in Weert vertelt Alf over de historie van de diverse gebouwen : de Martinuskerk, het oud gemeentehuis en de Sociëteit Amecitia, die hier vlakbij elkaar liggen. Hij ontmoet bij het beeld de ‘Rogstaeker’ Frans Adriaens. Deze vertelt over de Weerter carnaval en over de revue, waarbij het Weerter Mannenkoor optreedt. Natuurlijk een ideaal moment in het programma voor het optreden van het koor, gefilmd op diverse fraaie locaties in de stad. Het koor zingt met veel verve het lied ”Brothers sing on.” Er is daarbij ook de nodige aandacht voor de Lichtenberg, een belangrijk Rijksmonument in Weert. Hier heeft Alf een gesprek met Tim Schulteis, dirigent van het Weerter Mannenkoor.
Alf bezoekt vervolgens de Martinuskerk en bekijkt dan met deken Franken de belangrijkste kerkschatten in het gebouw. Vanaf de toren van de Martinuskerk vertelt Alf over de historie van dit monument en het afwaaien van de spits tijdens een storm in 1940. Hij heeft op deze hoogte ook oog voor Weert als groene stad en hij vertelt hier over het klooster van de Brigittanessen. In de kloostertuin heeft Alf vervolgens een gesprek met moeder overste zuster Olga Maria. Tijden veranderen in het koosterleven en dat blijkt vooral bij een muzikaal optreden van één van de zusters.
In het Weerterbos ligt het grenskerkmonument, een voorbeeld van cultureel erfgoed. Alf verhaalt hier over de rijke historie.
De kerktoren van Weert was vroeger, toen de A2 er nog niet was, voor veel “Hollanders “ het baken voor een stad, waar heerlijke Limburgse vlaai te koop was. Alf brengt dan een bezoek aan bakkerij Korsten, die vooral bekend is van de echte Weerter vlaaien.
Daarna ontmoet hij de liedjeszanger Fons Heuvelmans. Alf heeft een gesprek met Fons over Indië en over zijn vader die daar is geweest als dienstplichtig militair. Fons heeft daar een schitterend lied over geschreven. Een ontroerend hoogtepunt in het programma! Boven op de spoordijk vertelt Alf hoe uniek deze dijk is, midden in de stad. Hoe is die dijk hier ontstaan? Weert heeft (bijna) de grootste kermis van het land. Wij filmden tijdens de openingsceremonie van de kermis, die jaarlijks traditioneel wordt opgeluisterd door o.a. schutterij en harmonie. Hier ontmoet Alf (toevallig )ook Weertenaar Frans Weekers, staatssecretaris. Deze vertelt met verve waarom de kermis in Weert uniek te noemen is in ons land.
28 december: Afl. 3 Nancy Deusings en Peter van Kempen- Geleen/ Sittard/ Sweikhuizen
In deze aflevering ontmoeten we ,samen met zangeres Nancy Deusings en echtgenoot en muzikaal partner pianist Peter van Kempen bijzondere mensen op verschillende locaties. In een decor dat deze omgeving zo karakteristiek maakt.
We zijn te gast bij een sfeervol optreden van Nancy en Peter tijdens een besloten feest op het fraaie landgoed Altembrouck. Met “Nancy Grooves “ als duo of band geven Nancy en Peter concerten tijdens evenementen en festivals in binnen-en buitenland.
Met Nancy wandelen we vervolgens door oud- Geleen. Dit gedeelte van haar woonplaats heeft een rijke historie. Nancy vertelt o.a. over een stoombierbrouwerij, de bokkenrijderswoning waar haar vader heeft gewoond en over de leuke kleine winkeltjes die er in dit gedeelte van Geleen zijn. Verder bezoekt zij de historisch interessante kerk Marcellinus en Petrus, waarin veel cultureel erfgoed te zien is.
Op de Kollenberg in Sittard ontmoet Nancy oud-bokser Arnold Vanderlyde, een jeugdvriend . In zijn actieve loopbaan als bokser trainde Arnold hier dagelijks. Arnold en Nancy gaan vervolgens naar de markt in Sittard, waar ze herinneringen ophalen aan de huldiging van Arnold op deze locatie, nadat hij op de Olympische Spelen in o.a. 1984 de bronzen medaille had behaald.
Samen met Peter en hun beide kinderen gaan ze vaak wandelen in de natuur rond Geleen en Sweikhuizen. Nancy laat ons in het idyllische dorp Sweikhuizen enkele historische plaatsen zien. Ze ontmoet er Funs Boyens, voorzitter van de Stichting Sweikeser Ringelaote en voorzitter van het Sweikhuizer Mannenkoor. Bijzonder aan de Ringelaote, een pruimenras, is dat de bomen genetisch zuiver worden gekweekt. Door de inzet van de stichting zijn er in deze omgeving al meer dan 350 nieuwe bomen geplant. In dit fraai Limburgs landschap zingt het Sweikhuizer Mannenkoor het Limburgs lied: “In ’t greun van het graas” van Henk Hover.
Peter van Kempen speelt thuis samen met zoontje Casper piano. Hij legt uit dat het lesgeven aan kinderen op een speelse manier moet gebeuren.
Nancy vertelt over het lesgeven bij Artamuse in Geleen. Hier kunnen kleine kinderen al op jonge leeftijd muziekonderwijs volgen. We zien een interessante impressie van diverse optredens bij Artamuse in Geleen. En al treden Nancy en Peter ook veel op buiten de provincie: Limburg is duidelijk hun vaderland.
******************************************
21 december: Afl. 2 Gé Reinders- Roermond
In deze aflevering ontmoeten we samen met Gé Reinders bijzondere mensen en verschillende locaties, die deze stad zo bijzonder maken.
Gé is zanger, componist en tekstschrijver.Ook landelijk gezien is Gé één van de belangrijkste ambassadeurs van het Limburgs dialect. Met zijn theaterprogramma’s en optredens trekt hij in het hele land volle zalen.
We vertrekken bij Gé zijn geboortehuis in Helden, waar hij vroeger altijd met zijn vader heen fietste. Met de fiets van zijn vader fietst hij terug naar Roermond en haalt herinneringen op. Terwijl hij fietst en vertelt horen we een toepasselijk lied dat hij schreef over de fietstocht. Zittend aan de vleugel in zijn studio, vertelt Gé over zijn moeder- en vadertaal. We brengen een bezoek aan de Christoffel kathedraal, waar Gé deken Merkx ontmoet. Nadat we een aantal mooie kerkschatten hebben bekeken, gaan we naar de oude begraafplaats van Roermond, waar onder andere architect Cuypers ligt begraven. We bezoeken dit graf en gaan naar het Munsterplein, waar een groot standbeeld van deze Roermondse architect staat. In het Cuypersmuseum, dat recent werd gerestaureerd , bekijken we enkele werken van deze zeer bekendearchitect.
Min of meer verscholen in de binnenstad ligt de Caroluskapel. In deze prachtige historische kapel zingt Gé samen met de Southern Brassband het lied “Bloasmuziek”. Dit koperkwintet van topklasse zorgde voor een bijzondere presentatie van het lied dat Gé jaren geleden landelijk op de kaart zette.
In het Arresthuis, de voormalige gevangenis , maar nu een hotel, vertelt Gé over zijn moeder. Zij werd in de oorlog opgepakt voor verzetswerk en heeft hier o.a gevangen gezeten. Gé schreef er het boek “Het zakdoekje” over. In Helden brengt hij een bezoek aan een medegevangene van zijn moeder, die zich nog veel kan herinneren van deze ‘zwarte’ periode in de geschiedenis.
Thuis, zittend aan de vleugel, vertelt Gé over zijn eerste ontmoeting met Suzan Seegers. Er was meteen een ‘klik’, waaruit een speciale samenwerking is ontstaan. Samen met Suzan heeft Gé al een aantal liedjes in het dialect geschreven. Een bijzonder item in deze aflevering van “Daar is mijn vaderland” is, dat de kijker getuige kan zijn van het ontstaan van een nieuw lied. Aan de keukentafel bedenken Gé en Suzan tekst en muziek voor het lied “Hormonen”. Op 17 september wordt in Amsterdam de nieuwe cd gepresenteerd: teksten in het Limburgs dialect, gezongen door Suzan Seegers .
******************************************************
!4 december- Afl. 1 Hubert Delamboye- Eijsden/ Margraten
In deze aflevering ontmoeten we samen met operazanger Hubert Delamboye in de gemeente Eijsden/ Margraten bijzondere mensen en verschillende locaties, die deze streek zo apart maken.
Deze Limburgse tenor uit Margraten maakte een indrukwekkende internationale carrière. Hij stond als gevierd zanger op alle grote wereldpodia o.a. in New York, Londen, Wenen, Milaan, Parijs, Tokyo, Salzburg en Amsterdam. Allereerst brengt Hubert een bezoek aan stroopstoker Mart Vandewall in Eckelrade, die landelijk naam heeft gemaakt met het winnen van een bijzondere prijs. Mart weet alles van smaakbeleving en hij vertelt aan Hubert hoe hij het vak van stroopstoker heeft geleerd en dat hij daarvoor in Belgie 6 jaar in de leer is geweest. Mart zegt dat je met gevoel moet werken en natuurlijk ook hart moet hebben voor het vak. “Als jij niet zingt vanuit je hart Hubert, dan kwamen de mensen ook niet naar je luisteren”, zegt Mart. Inmiddels is de zoon van Mart ook ingewijd in de geheimen van het vak en Hubert kijkt vol belangstelling naar de werkwijze van het bereiden van dit puur natuurproduct . Vervolgens gaat Hubert in St. Geertruid op bezoek bij kunstschilder Sjef Hutschemakers. En dat is niet zo maar een keuze, want Sjef heeft diverse fraaie schilderijen over een stroopstoker gemaakt. Hij vertelt aan Hubert over zijn verbondenheid met de aarde. Het boerenleven en religieuze motieven vormen een belangrijke inspiratiebron voor deze kunstenaar.
Op het Amerikaans kerkhof in Margraten haalt Hubert met zoon Enrico Delamboye, dirigent en muzikale leider van het Operahuis in Koblenz, herinneringen op aan het eerste requiemconcert dat het Limburgs Symfonie Orkest daar bracht o.l.v Enrico. De inmiddels internationaal bekende dirigent vond het een eer dat hij door het LSO werd gevraagd om het requiemconcert te leiden. Enrico voelt zich toch nog altijd “een jongen uit Limburg.” Tijdens Memorialday vindt er jaarlijks een openluchtmis plaats op het kerkhof, georganiseerd door de stichting Culturele Manifestaties Margraten, mede opgericht door Hubert. De viering en herdenking is een zeer indrukwekkende gebeurtenis, waarbij Hubert o.a. het lied “Do you remember” zingt. In Noorbeek ontmoet Hubert vervolgens de bekende musicalster Brigitte Heitzer, die hier werd geboren en als jong meisje van Hubert de eerste zanglessen kreeg. Op de binnenplaats bij een mooi vakwerkhuis hebben Hubert en Brigitte een geanimeerd gesprek over de fraaie musicalrollen en de toekomst van Brigitte als zangeres. Hubert zegt dat ook het zingen van chansons uitstekend past bij de talenten van Brigitte.
We filmden natuurlijk ook het binnenhalen van de Sint-Brigida mei-den door de Jonkheid van Noorbeek. In het bos wordt een den gekapt en deze wordt vervolgens door een feestelijke stoet met tientallen paarden opgehaald. Een jaar lang is de den bij de kerk het symbool om de heilige Brigida te eren. Een eeuwenoude traditie is ook de Bronk in Eijsden. Hubert vertelt over dit bijzonder folkloristisch gebeuren en we zien de Jonkheid van Caestert samen met de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile aankomen bij het Kasteel . Aan de grafelijke familie wordt muzikaal en met vaandelzwaaien een feestelijke hulde gebracht. Uiteraard ontbreekt de traditionele cramignon hierbij natuurlijk ook niet. De boerenbruiloft in Libeek is een onderdeel van de Hoevefeesten aldaar. Op de hoeve in Libeek ontmoet Hubert de historicus en heemkundige Frans Roebroeks. Deze vertelt over het ontstaan van de Hoevefeesten en over de folkloristische stoet die voorafgaat aan de Boerenbruiloft. Een impressie van deze festiviteiten laat zien dat het een echt volksfeest is. In zijn studio in Margraten geeft Hubert aan jonge, afgestudeerde vocalisten zangles. Hij begeleidt ze en biedt ze regelmatig een podiumkans. De stichting, die hij samen met Paul Bindels heeft opgericht, heet Voice- Art. In de kopermolen in Vaals en in de kloosterbibliotheek in Wittem filmden we een optreden van jonge zangers en het ensemble Voice-Art.
************************************************************************
In zijn studio in Margraten geeft Hubert aan jonge, afgestudeerde vocalisten zangles. Hij begeleidt ze en biedt ze een podiumkans. De stichting, die hij samen met Paul Bindels heeft opgericht heet Voice Art. In de kopermolen in Vaals en in de kloosterbibliotheek in Wittem filmden we een optreden.
Na drie jaar van contacten leggen, overleggen, reizen en filmen was het zondag 26 augustus zover: een gezamenlijke opnamesessie van alle presentatoren en presentatrices van onze Tv-serie, Daar is mijn vaderland, ingeleid door de presentator van de dag Frans Pollux, tevens onze presentator van de aflevering over Venlo, op het erf van de eeuwenoude Puthof in Reijmerstok. Doel: het samenstellen van de kick-off show van 55 minuten voorafgaande aan de eerste aflevering van onze serie op vrijdag 7 september. Opnamen in de deskundige handen van de crew van L1 televisie, met Lida Volleberg-Huver als regisseur. Hoewel de weergoden niet echt meewerkten, werd het toch een grandioze apotheose waarin onze dertien getalenteerde Limburgers/presentatoren bevraagd werden over hun ervaringen tijdens de opnamen van de afgelopen twee jaar, waarin stukje bij beetje de legpuzzel van hun cultuurverkenningen in dertien verschillende regio’s van Limburg in elkaar werden geschoven.
Op de foto staan van links naar rechts: Beppie Kraft, Frans Pollux, Jean-Pierre Cnoops, Jack Vinders, Peter van Kempen, Camille Oostwegel, Renée van Wegberg, Hubert Delamboye, Caroline Maessen, Alf Poell, Jan Smeets, Nancy Deusings, Gé Reinders, Wendy Kokkelkoren en Guido Dieteren.
De kick-off show zal op zaterdag 1 september om 19.05 en 23.05 uur te zien zijn op L1TV. Dit zal herhaald worden op zondag 2 september om 19.05 uur en 23.05 uur. Kijken dus!
De uitreiking van het boek
Hoeveel kunnen Limburgers nog leren over de cultuur van hun eigen provincie? Die vraag kun je proberen te beantwoorden met behulp van de prachtige beeldverslagen van de Tv-serie, waarin ook aandacht is voor de verschillende dialecten van de streek en de emotionele beleving van muziek.
Daarnaast hebben Dénise en Maurice Nijsten en uw columnist in goed overleg ervoor gekozen om ook een boek onder dezelfde titel, Daar is mijn vaderland, uit te brengen om de cultuur van Limburg nu eens vanuit een geheel andere invalshoek dan in de Tv-serie voor het voetlicht te brengen. Een boek met toegankelijke tekst en prachtig fotomateriaal biedt weer andere mogelijkheden dan het medium film. Er zijn dus raakvlakken met de Tv-serie, maar het boek en de film leiden elk een geheel zelfstandig leven. Ook weer een traktatie voor de Limburger en een pure ontdekkingsreis voor de niet-Limburger. Lezen en kijken dus!
Tijdens de kick-off opnamen ontving Odile Wolfs, ex-gedeputeerde van de provincie Limburg, het eerste exemplaar van het boek uit handen van de schrijver/fotograaf Jos Odekerken. Odile Wolfs en Gerard Rooijakkers, directeur van BV Limburg, hebben zich ingezet om dit ambitieuze project mogelijk te maken. Zij zorgden voor subsidies waarmee de basiskosten konden worden gedekt.
Vervolgens ontvingen de presentatoren van de Tv-serie eveneens eens exemplaar van het boek, gesigneerd door de auteur. Het boek wordt uitgegeven in een coproductie van de BV Limburg en de Media Groep Limburg, de uitgever van De Limburger en het Limburgs Dagblad.
Dat veel Limburgers en niet Limburgers de komende maanden moge genieten van een ambitieus, oer-Limburgs product van eigen bodem, in de vorm van de Tv-serie Daar is mijn vaderland en het gelijknamige boek.
Jos Odekerken, augustus 2012
**************************************
Vanaf 7 september start L1 televisie met de uitzendingen van de 13- delige serie "Daar is mijn Vaderland". Wekelijks te zien op de vrijdagavond. L1 televisie is o.a. te ontvangen via Ziggo, Satelliet, Upc of via internet.
De serie “Daar is mijn Vaderland” is ontstaan naar een idee van regisseur/ programmamaker Maurice Nijsten en schrijver/ fotograaf Jos Odekerken. Wat maakt Limburg zo bijzonder? Om op deze vraag een antwoord te kunnen krijgen werd aan 13 bekende Limburgers gevraagd wat zij in hun woon- leefomgeving zo typisch Limburgs vinden? Welke elementen uit het cultuuraanbod uit zijn/haar eigen stad of regio vinden zij belangrijk om de rijkdom van Limburg in beeld te brengen. Iedere aflevering wordt door een bekende Limburger gepresenteerd.
De presentatoren zijn in alfabetische volgorde: Jean Pierre Cnoops, Hubert Delamboye, Nancy Deusings en Peter van Kempen, Guido Dieteren en Wendy Kokkelkoren, Beppie Kraft, Caroline Maessen, Camille Oostwegel, Alf Poell, Frans Pollux, Gé Reinders , Jan Smeets , Jack Vinders en Renée van Wegberg.
Voor meer informatie zie rubriek Producties- aanklikken ' Daar is mijn Vaderland.'
Maurice Nijsten film- en televisieproducties
Vanaf 27 februari 2012 zendt L1 een nieuwe 15- delige televisieserie uit. Maurice Nijsten wandelt samen met Edmond Staal, medewerker van Stichting het Limburgs Landschap, langs rivieren, beken en stroompjes.
Door stromend water is het Limburgs Landschap voor een groot gedeelte geboetseerd. Plateaus sleten in, waardoor diverse landschapsvormen zoals droogdalen, grubben en holle wegen zijn ontstaan. De Maas heeft in Limburg een rijk scala aan landschapsvormen nagelaten.: plateaus, terrassen, terrasranden, meanders, oeverwallen, kommen en rivierduinen.
Natuurlijk Limburg2012 maakt 15 wandelingen gelijkmatig verdeeld over Noord-, Midden- en Zuid-Limburg langs rivieren, beken en stroompjes. Van de snelstromende Zuid- Limburgse beken tot de verstilde vennen in Noord- Limburg. Beken en beekdalen zijn veel meer dan water en natuur. Ze zijn belangrijk voor een prettige woon- en leefomgeving en spelen een belangrijke rol als recreatief wandelgebied.
Gehuld in lieslaarzen (en soms in een waadpak) volgen we met Edmond Staal soms letterlijk de waterloop. Natuurlijk krijgt “het leven in het water” in deze afleveringen ook extra aandacht. Edmond gaat bij de presentatie regelmatig “te water” op zoek naar interessante onderwerpen.
Tijdens de “waterwandelingen” is er veel aandacht voor landschap, natuur ( fauna en flora) en cultuurhistorie.
Uitzending gemist kijk op:
http://www.l1.nl/programma/natuurlijk-limburg-natuur-eigen-omgeving
*********
Dit jaar bestaat Stichting "Het Limburgs Landschap" 80 jaar en dat betekent dat de veelbekeken natuurserie met extra middelen wordt "opgetuigd." In heel Limburg werden deze keer ook vanuit de L1 luchtballon opnamen gemaakt. Presentator Edmond Staal, regisseur/ cameraman Maurice Nijsten en producer Dénise Nijsten vergezelden ballonvaarder Ton Kurvers, om zodoende de fraaie Limburgse landschappen vanuit de lucht af te kunnen wisselen met opnamen vanaf de begane grond. Natuurlijk zijn allerlei opnamen van dieren niet vergeten, de belangrijkste pijler waardoor deze natuurserie zo hoog scoort en wordt gewaardeerd. Luchtopnamen zijn belangrijk om zaken als o.a. natuurontwikkeling en de "groene ruggegraat" nog beter te kunnen illustreren. We houden u letterlijk en figuurlijk op de hoogte. ( vanaf 14 maart 2011 is er wekelijks over iedere uitzending meer achtergrondinformatie te vinden op deze website . Aanklikken "producties" en vervolgens "natuur". Ook op de pagina www.L1.nl is er wekelijks nieuwe info. Linkerkolom bovenaan op homepage "televisie" aanklikken en scrollen naar "Natuurlijk Limburg.)"
De Landelijke televisiezender BravaNL en de regionale omroep L1 hebben mei 2011 uitgeroepen tot ‘Maand van Limburg’. Gedurende deze themamaand besteden beide zenders volop aandacht aan opera en klassieke muziek uit Limburg. BravaNL legt vier weken lang in de avonduren de focus op Limburgse muziek, L1 heeft speciale uitzendingen op zondag. BravaNL is in heel Limburg te ontvangen via digitaal kanaal 26 of analoog kanaal 29.
Uniek samenwerkingsproject
De ‘Maand van Limburg’ is in meerdere opzichten uniek. Nooit eerder stond het rijke en gepassioneerde muziekleven van Limburg zo prominent in de schijnwerpers op televisie. BravaNL-programmadirecteur Rob Overman: ‘Geen provincie kent zo’n veelzijdig, diepgeworteld en bloeiend muziekleven als Limburg. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat de Limburgse muziekcultuur niet eerder centraal is gesteld op televisie.’
Programmering ‘Maand van Limburg’
BravaNL en L1 hebben een uitgebreid programma ontwikkeld voor de ‘Maand van Limburg’. Maurice Nijsten heeft een groot aandeel in de programmering bij Brava. Er worden liefst 15 documentaires getoond, die hij geproduceerd en geregisseerd heeft.
Een ervan is de unieke concertdocumentaire “ Maastricht Orgelstad”, waarin de organisten Hans Leenders en Marcel Verheggen op 9 verschillende locaties in Maastricht het orgel bespelen. Mooie sfeerbeelden van de kerken en de stad Maastricht maken het geheel uniek.
De programma’s in het kader van de ‘Maand van Limburg’ zijn bij BravaNL vanaf zondag 1 mei 2011 vier weken lang te zien in de avonduren. L1 zal vijf zondagen lang Limburgse concerten en opera uitzenden.
.De programma’s in het kader van de ‘Maand van Limburg’ zijn bij BravaNL vanaf zondag 1 mei 2011 vier weken lang te zien in de avonduren. L1 zal vijf zondagen lang Limburgse concerten en opera uitzenden.
De uitzendingen van de documentaires van Maurice Nijsten op televisiezender BravaNL zijn: Woensdag 4 mei Donderdag 5 mei Zaterdag 7 mei Woensdag 11 mei Donderdag 12 mei Zaterdag 14 mei Dinsdag 17 mei Zaterdag 21 mei Maandag 23 mei Woensdag 25 mei Zaterdag 28 mei |
Op woensdag 17 september 2008 heeft gouverneur L.J.P.M. Frissen de provinciale Erepenning en oorkonde overhandigd aan regisseur en programmamaker Maurice Nijsten uit Ulestraten. Gedeputeerde Staten hebben besloten deze hoge Provinciale onderscheiding aan de heer Nijsten toe te kennen uit waardering voor zijn veelzijdige en belangrijke verdiensten als cineast onder meer op het gebied van natuur en milieu, kunst en cultuur in de provincie Limburg. Maurice Nijsten is producent en vervaardigt al meer dan 40 jaar professionele films. Inmiddels werden meer dan 240 documentaires uitgezonden door de landelijke televisie en meer dan 150 door L1, de regionale publieke zender in Limburg.
Uit de ( betrouwbare) gegevens van de Dienst Kijk-en Luisteronderzoek in Hilversum (KLO) blijkt dat het programma "Natuurlijk Limburg" dat wij produceren voor de Limburgse publieke regionale zender L1 een topper is bij de variaprogramma's. Het is "met stip" het best bekeken variaprogramma !
Kijk ook eens op de website van L1 televisie www.L1.nl Daar staat bij de rubriek televisie ( links boven op home page) ook regelmatig nieuws over onze uitzendingen. Kijken bij "Natuurlijk Limburg" "Daar is mijn vaderland" en "Meesterwerkers."
.