U bent hier

Maurice Nijsten: regisseur en cameraman (lid Nederlandse Beroepsvereniging Film & Televisiemakers)

  

 

Een grote verrassing: Op 23 september 2018.....

 

*******************************************************

 

 

Maurice Nijsten werd geboren in het Limburgse Beek. Als 8-jarige jongen wilde hij al regisseur- cameraman worden, in die tijd een niet alledaagse keuze. Door de samenwerking met natuurkenner Jo Erkens werd in 1966 en 1967, na een aantal vingeroefeningen, op het professionele 16mm filmformaat de eerste natuurfilm : "Broedvogels in Limburg"(lengte 50 minuten) vervaardigd. Nijsten verzorgde camerawerk, montage en regie en Erkens deed research en verzorgde daarbij (letterlijk!) het veldwerk. Nog voor de film gereed was toonde de KRO interesse voor de productie. Men was lovend over het professionele resultaat en de film werd uitgezonden op 17 september 1968. De pers was zeer enthousiast en de kijkers gaven zeer hoge waarderingscijfers voor deze eerste film. Deze uitzending werd het begin van een lange reeks van televisieprogramma's over de natuur. Inmiddels zijn op de landelijke televisie in de serie "Natuur in eigen land" meer dan 240 programma's uitgezonden. Vrijwel alle publieke omroepverenigingen hebben inmiddels of complete producties of fragmenten van werk van Nijsten uitgezonden. Niet alleen natuur, maar allerlei genres. Ook docu-drama's, programma's met meercameraregie et cetera. Maurice Nijsten volgde cursussen om acteurs voor de camera te regisseren, o.a. van Ton Lutz. "Zijn grote leermeester" Bert Haanstra gaf Nijsten niet alleen opdrachten, maar was voor hem ook vraagbaak en leermeester bij allerlei producties. Maurice Nijsten werkte ook mee aan diverse dramaproducties en ook aan bekende kinderseries zoals "Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? "

 

              

 

 

Bert Haanstra en Toon Hermans

Voor Maurice Nijsten was het een hele eer dat hij door Bert Haanstra werd gevraagd om als cameraman opnamen  te maken voor een van zijn documentaires. In opdracht van cabaretier Toon Hermans deed Maurice Nijsten ook camerawerk en montage voor een televisieshow.

Cine Trias Nederland

Sinds 1994 verzorgt de partner van Nijsten, Dénise Nijsten-Bannier, de productiewerkzaamheden bij hun bedrijf Cine Trias Nederland. Zij assisteert ook bij beeld- en geluidsopnamen op locatie. Al vanaf 1972 maakte Dénise ook de geluidsopnamen bij veel documentaires voor de KRO.

Diverse genres

Al kennen de meeste mensen Maurice Nijsten vooral van zijn programma's over de natuur, eigenlijk zijn de onderwerpen van zijn documentaires zeer divers. Zo heeft hij bijvoorbeeld over de psycho-sociale aspecten van revalideren een aantal indringende televisiedocumentaires vervaardigd. ( zie producties) Buitengewoon indringend was een documentaire over stervensbegeleiding, in opdracht van en uitgezonden door Kruispunt, KRO/RKK .(zie producties) Voor de Belgische VRT maakte Maurice Nijsten als regisseur ook een aantal programma's.

Kunst en cultuur

Maurice Nijsten regisseerde ook een respectabel aantal films over beeldende kunst en muziek. "Dit genre is voor mij een echte passie", zegt Maurice. Zo verschenen er o.a. producties over componist Jean Lambrechts, dirigent Ed Spanjaard, Opera Zuid, het Limburgs Symfonie Orkest, Musica Sacra Maastricht, Stichting "Muziek Jong voor Oud", operazanger Hubert Delamboye en zoon/dirigent Enrico Delamboye, zangpedagoge Gemma Visser, "Maastricht Orgelstad" e.a. Verder maakte Maurice Nijsten documentaires over o.a. de beeldende kunstenaars Gène en Frans Eggen , Sjef Hutschemakers, Appie en Gemma Drielsma,  Marijke Stultiens en Annelies Hoek. Al in 1983 regisseerde Maurice zijn eerste "kunstdocumentaire" en wel over de bekende kunstenaar Charles Eijck. Dit was een opdracht van de KRO tv. Er zijn op dit moment  diverse documentaires over kunst en cultuur in productie.

 

Natuurlijk Limburg

In opdracht van de regionale Limburgse publieke zender L1 televisie (www.L1.nl) vervaardigt Maurice Nijsten met regelmaat de serie: "Natuurlijk Limburg", een gewaardeerde serie over landschappen en fauna. In 2000 verscheen op deze zender de eerste 13- delige serie in deze reeks, daarna jaarlijks gevolgd door nieuwe afleveringen. Inmiddels zijn er in al ruim 230 afleveringen van "Natuurlijk Limburg "door L1 televisie uitgezonden.
Voor uitgezonden afleveringen zie www.L1.nl/natuurlijklimburg.

 

Waardering en onderscheidingen

  • Op 23 september 2018 werd de eerste Maurice Nijsten Oeuvreprijs uitgereikt aan de naamgever zelf door de gedeputeerden de heren Ger Koopmans en Hubert Mackus.  De prijs bestaat uit een trofee en een bedrag van tienduizend euro en werd in verband met het gouden jubileum van Maurice Nijsten als filmmaker door het College van Gedeputeerde Staten van Limburg als nieuwe tweejaarlijkse prijs in het leven geroepen. Deze nieuwe Maurice Nijsten oeuvre prijs is bestemd voor iemand uit de wereld van film en cultuur die Limburg op een bijzondere manier in beeld brengt.
  • Op 5 november 2013 ontving Maurice Nijsten de Marsna- Erepenning van verdiensten der gemeente Meerssen uit handen van burgemeester Mr. Schmidt, omdat hij zich gedurende 45 jaar onafgebroken heeft ingezet als documentairemaker en cineast en talloze uiteenlopende programma's heeft gemaakt met name op landelijke en regionale televisie.
  • Op 17 september 2008 ontving Maurice Nijsten de Provinciale Erepenning en oorkonde van de provincie Limburg uit handen van Gouverneur Leon Frissen. Deze hoge provinciale onderscheiding werd toegekend uit waardering voor zijn veelzijdige en belangrijke verdiensten als cineast onder meer op het gebied van natuur en milieu, kunst en cultuur in de provincie Limburg.
  • Uit handen van cultuurdeputé Odile Wolfs ontving Maurice Nijsten in 2008 de "zachte G",  de Cultuurprijs van de provincie Limburg.
  • Voor zijn verdiensten op maatschappelijk en cultureel gebied ontving Maurice Nijsten een landelijke  onderscheiding van de ANWB.
  • In 1997 ontving Maurice Nijsten een Koninklijke onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje Nassau, voor zijn vele verdiensten.
  • Op het Wildscreen Festival in Bristol - Engeland( georganiseerd door het W.N.F. en de B.B.C.), werden de films "Wat met de Wadden?" vanwege hun hoge kwaliteit onderscheiden met een oorkonde. Enkele jaren later werd ook de film "Oostvaardersplassen.....mensenwerk" gehonoreerd met een onderscheiding met oorkonde.
  • De bekende DSM-kalender( 1983) , waarvoor Nijsten foto's en tekst vervaardigde, werd onderscheiden met de zilveren camera.
  • Voor de verdiensten op het gebied van natuur- en milieueducatie voor een groot publiek reikte het landelijk IVN ( Instituut voor Natuur en Milieueducatie) de "zilveren waterlelie" uit. 

 

   

Buitenland

Tot nu toe werden in acht Europese landen reeds films van Maurice via de televisie uitgezonden. (o.a. in Engeland, Frankrijk, Ierland, Italië en Zweden)